luni, 9 august 2010

Partea buna a Romaniei

Poate cei care ati citit pana acum blogul v-ati creat impresia ca am numai lucruri rele de spus despre Romania. In general am (despre clasa politica, litoral, aglomerari urbane, etc) dar cand vine vorba despre zona montana, lucrurile se schimba radical. Peisaje impresionante ti se dezvaluie pe masura ce inaintezi in altitudine sau zona geografica. De la impunatorul Baraj Vidraru situat pe Transfagarasan la celebrul albastru de Voronet, de la "micuta citadela rosie" Sibiu pana la susurul unui parau din Parcul National Retezat, cand parasesti agitatia cotidiana a metropolei in care locuiesti, gasesti intotdeauna un refugiu de relaxare si pace sufleteasca cand ajungi in zona montana a Romaniei.
Si pentru ca o imagine face cat 1000 de cuvinte iar eu am mai multe, am sa le las pe ele sa vorbeasca (cu mici comentarii din partea mea, desigur).

Calatoria o poti face cu masina sau cu trenul, dar consider ca din mersul trenului te poti bucura mai bine de peisaj.
foto: Tiberiu Rosca

BARAJUL VIDRARU
Lacul de acumulare Vidraru a luat fiinta in luna martie 1966 si este amplasat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime. Situat intre muntii Fruntii si Ghitu, lacul aduna apele raurilor Capra, Buda si ale catorva afluenti directi.

Imagine panoramica: Barajul Vidraru
foto: Tiberiu Rosca

Lacul Vidraru
foto: Tiberiu Rosca

In poiana la CABANA VOINA puteti intalni si armasari...
foto: Laura Nicolescu

SIBIU
Municipiul Sibiu a reprezentat unul dintre cele mai importante și înfloritoare orașe din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă. A cunoscut în ultimii ani o renaștere economică și culturală semnificativă, fiind astăzi unul dintre orașele cu cel mai mare nivel de investiții străine din România. Sibiu a fost în anul 2007 Capitala Culturală Europeană, împreună cu Luxemburg.

foto: Alexandra Chescu

Strada Movilei (una dintre cele mai vechi strazi din Sibiu, prima data mentionata in anul 1480, sub numele "Newsteyfft")
foto: Alexandra Chescu

Vechi pasaj in centrul Sibiului
foto: Alexandra Chescu

In continuare localizam PIATRA NEAMT
Municipiul Piatra Neamț – reședința județului Neamț – este așezat pe valea râului Bistrița, mai exact la ieșirea acestuia dintre munți, la confluența cu pârâul Cuiejdi. Pe glob Piatra Neamț este situat la 26° 22’ longitudine estică și 46°56’ latitudine nordică.
Verificam informatia cu harta si busola (e de preferat GPS-ului pentru ca nu ramane niciodata fara baterie).

foto: Simona N.

Cand ajungem la locul de pe harta descoperim un peisaj superb.
foto: Simona N.

Iar pastrarea traditiilor este un motiv in plus sa iti petreci timpul liber in zona rurala...
foto: Simona N.

O alta zona extrem de spectaculoasa este BUCOVINA
Aceasta este cunoscută pentru mănăstirile construite de foşti domnitori şi boieri moldoveni (Muşatinii, Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Ştefan Tomşa, Alexandru Lăpuşneanu, Familia Movileştilor ş.a.), fiecare cu culoarea sa specifică: Voroneţ (albastru), Humor (roşu), Suceviţa (verde), Moldoviţa (galben) şi Arbore (combinaţie de culori).
foto: Tiberiu Rosca

foto: Tiberiu Rosca

foto: Tiberiu Rosca

GURA DIHAM - Poiana Izvoarelor
foto: Tiberiu Rosca

Ultimul loc din micul tur virtual in zona montana a Romaniei este CETATEA FAGARASULUI

Aceasta a fost construită în anul 1310 de Ladislau Apor, iar în jurul ei s-a format treptat localitatea Făgăraș, care a dat și numele Munților Făgărașului.
Arhitectura istorică a orașului trimite cu gândul la meșteșugarii care s-au așezat în Târgul Făgărașului. Acesta aduna toate satele din zonă pentru vânzarea produselor agricole și ale micilor meșteșugari. Stilul arhitectural este puternic influențat de cel al coloniștilor saxoni, îmbinat începând cu sec. al XVIII-lea cu barocul austriac.

foto: Tiberiu Rosca

Sper ca acest articol v-a convins (sau reamintit) ca avem o tara superba. Vizitati-o !

(Article also available in english.)

PS. Multumiri celor care au contribuit cu imagini.

UPDATE. In urma comentariului lasat de colegul Tiberiu Rosca am descoperit plaje salbatice la numai 30 Km de Mamaia (momentan virtual, dar promit sa si vizitez aceste locuri). Minunat.

3 comentarii:

Tiberiu Rosca spunea...

Daca te documentezi un pic poti sa descoperi zone minunate ale litoralului romanesc . Vezi plaja Vadu si Corbu care sunt la aproximativ 30 km de aglomerata Mamaia .Aici gasesti plaje salbatice cu nisip fin de scoica, liniste , intimitate si nu in ultimul rand niste specialitati delicioase din peste si fructe de mare . Vezi Gura Portitei http://www.guraportitei.ro/prezentare.html .Si litoralul are zone superbe numai ca trebuie decoperite ... sau NU . Cine stie cum e mai bine?!? Eu nu vreau sa ascult manele pe plaja sau sa calc pe coceni de porumb, coji de banane, cutii de bere, sticle de cola . Nu vreau sa-mi vanda nimeni namol la sticla sau alte rahaturi, nu vreau sa aflu la megafon ce spectacole se mai organizeaza si ce manelisti mai vin pe litoral . Cacat , vreau doar liniste , nisip , apa curata si soare . Cer prea mult ?

dani spunea...

Nu Tibi. Nu ceri prea mult. Asta cautam toti.

Anonim spunea...

Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo
News. Do you have any suggestions on how to get
listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I
never seem to get there! Cheers

Visit my website; administrare imobile