vineri, 19 octombrie 2012

Pseudojurnalism mioritic

Din pacate, in media online din Romania apar din ce in ce mai des niste mizerii (cel mult) de articole cu un titlu mare, interesant, dar cu continut neargumentat, irelevant sau care, in cel mai bun caz, seamana cu o fituica scrisa pe genunchi in pauza de la liceu. Iar asta se intampla pe site-uri mari, la care ai putea avea asteptari, cum sunt Yahoo! News Romania, yoda.ro si altele la care nu voi face referire pentru ca nu vreau sa promovez genul asta de jurnalism de duzina.
Nu generalizez, mai exista inca site-uri de calitate in domeniul jurnalismului online, dar este dezamagitor sa dai  peste un titlu interesant, care iti starneste curozitatea, apoi sa constati ca autorul bate campii cu gratie, facand o insiruire de cuvinte care foarte probabil nu au sens nici pentru el.
Astfel de porcarii sunt promovate intens pe o anumita retea de socializare, reusind, prin intermediul unor "aplicatii inofensive", sa trimita prietenilor nostri informatii legat de ce-am citit online. Daca intamplator am dat click pe un astfel de "articol", pacaliti fiind de titlu, aplicatia va informa toata lista noastra de prieteni ca noi "am citit ceva interesant", urmand un nou val de click-uri care se se vor multiplica exponential. O escrocherie de cea mai joasa speta, demna de site-uri obscure, dar practicata de site-uri din prim-plan (crema cum s-ar spune). Miza nu e greu de intuit, "cocalarii electronici" urmarind monetizarea din publicitatea online prin transformarea vizualizarilor in bani. As fi preferat sa citesc stiri relevante sau pareri argumentate, in schimbul carora sa vizualizez din cand in cand cate-o reclama, nu sa-mi fie furat un click cu japca, dar asa inteleg unii ideea de jurnalism. Pacat.

Adio presa, asta e bordel !


Niciun comentariu: